Szolgáltatásaink

Az elektronikus kapcsolattartás új szabályai

Az elektronikus kapcsolattartás új szabályai

2018. január 1 óta a gazdálkodó szervezeteknek elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk a közigazgatási szervekkel.

Ennek formái a következők:

  • Ügyfélkapu

Alapvető feltétele már jó ideje a hatóságokkal folytatott kommunikációnak, hogy rendelkezzünk ügyfélkapuval. Az ügyfélkapunk keresztül nyújtható be valamennyi NAV nyomtatvány (miután az Abevjava programban elkészítjük őket).
 
Az Abevjava programban letölthető az ELLUGY nyomtatvány is, amely több esetben is használható, leginkább új ügy, bejelentés esetére vagy folyamatban lévő adóellenőrzés estére is.
  • Cégkapu

A cégkapu használatra a gazdálkodó szervezetek 2018. január 1. óta kötelezettek. (Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyéni vállalkozókra ez a kötelezettség nem vonatkozik.) Egy gazdálkodó szervezet csak egy cégkapuval rendelkezhet.
A regisztrációt online módon lehet megtenni, és kizárólag a gazdálkodó szervezet ügyfélkapuval rendelkező képviselője teheti ezt meg. (A regisztrációt a saját nevében teheti meg). Cégkapu kezelése során felhatalmazunk egy magánszemélyt (Cégkapumegbízott) aki minden ügyet intézhet. Minden céghez kizárólag egy főt lehet ilyen jogosultságokkal ellátni.
 
A napi feladatok ellátása során szükség lehet még olyan ügyintézőkre, akik szintén a cégkapun keresztül tudnak majd a cég nevében feladatokat ellátni. (Ilyen például a beszámoló beküldése is, amit 2018-tól már nem lehet egyszerűen az ügyfélkapun megtenni). Ügyintézői/kezelői jogosultsággal rendelkező személyt a Cégkapumegbízott tud bejelenteni, szintén az online felületen.
  • E-papír

Az e-papír ingyenes működő, hitelesített alkalmazás, melyen keresztül mindenki (mindazon magánszemélyek, akik ügyfélkapuval rendelkeznek) tarthatják a kapcsolatot az intézményekkel (feltéve hogy már kapcsolódtak a rendszerhez) továbbá levelet írhatnak, levelet fogadhatnak.
 
 
Gazdasági társaságok olyan ügyekben tudják használni az e-papír szolgáltatást, ahol (még) nincs a NAV által dedikált nyomtatvány. Azaz ha az Abevjava programban letölthető nyomtatványok között nem találunk a témában rendszeresített nyomtatványt, akkor ott használható az e-Papír az elektronikus kommunikációra.
  • AVDH

Az Azonosításra Visszavezetett Dokumentum Hitelesítés szolgáltatás a biztonságos ügyintézést szolgálja a közigazgatásban.  (Magánszemélyek használhatják.) 2018 évtől az EGYKE (meghatalmazás) nyomtatvány pótlapjának aláírása során is nagy hasznát vehetjük a z AVDH szolgáltatásnak, mivel az ily módon aláírással ellátott pótlapot biztonsággal csatolhatjuk az EGYKE nyomtatványhoz.

Ez a szolgáltatás minden olyan felhasználó részére gyors bekapcsolódási lehetőséget biztosít az elektronikus ügyintézésbe, aki nem rendelkezik elektronikus aláírással, de az eljárás megköveteli az elektronikusan aláírt dokumentumot.

Így a csak elektronikus azonosítással rendelkező ügyfél is teljes körűen részt tud venni az elektronikus ügyintézésben e szolgáltatás igénybevételével.

Hírek

2023.07.24.
GDPR Dokumentumok megtekintése
2023.07.24.
Visszaélés-bejelentés és panaszvédelmi szabályzat
2023.07.24.
NAV online adatszolgáltatás
2023.07.24.

Ügyfélkapu /Cégkapu

E-papír /AVDH 

2023.07.24.
2018. július 1-től hatályba lépett az 1/2018. (VI. 29.) ITN rendelet, mely a digitális archiválás szabályait egyszerűsíti.